V Silverstone explodovali pneumatiky, FIA žiada od Pirelli riešenie

01.07.2013 Celý región

Londýn 1. júla (TASR) - Pod paľbou otázok sa po nedeľňajšej Veľkej cene Veľkej Británie monopostov F1 ocitol dodávateľ pneumatík Pirelli. Na okruhu v Silverstone štyrom jazdcom vo veľkej rýchlosti doslova explodovali pneumatiky. Vedenie Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) zvolalo na stredu bezpečnostnú schôdzku, na ktorej bude žiadať od spoločnosti Pirelli okamžité riešenie a jednoznačnú záruku, aby sa situácia nezopakovala.

V nedeľňajších pretekoch na extrémne rýchlom okruhu sa hneď v úvode potrhali trom jazdcom pneumatiky a komisári radšej vyslali na trať safety car. V ôsmom kole doplatil na defekt víťaz kvalifikácie Lewis Hamilton, domáci jazdec Mercedesu musel s roztrhanou pneumatikou obísť takmer celé kolo a prišiel o vedúcu pozíciu. Rovnaký osud stretol i Felipeho Massu z Ferrari, Jeana-Erika Vergneho z Toro Rosso a Sergia Pereza z McLarenu. Pirelli sa po pretekoch dostalo do ostrej paľby.

"Toto je vážny problém, ktorý musí byť urgentne vyriešený," volal po náprave víťaz Veľkej ceny Nico Rosberg z tímu Mercedes. "Na tak rýchlom okruhu sú podobné situácie obzvlášť nebezpečné," pridal sa ku kritike druhý muž konečného poradia Mark Webber z Red Bullu, ktorého citovala agentúra Reuters.

Medzi pretekármi sa dokonca začalo otvorene hovoriť o bojkote VC Nemecka, ktorá sa má konať na Nürburgringu už najbližšiu nedeľu. "Som stopercentne presvedčený, že všetci jazdci budú nahnevaní. Nechcem hovoriť, že k bojkotu príde, ale je to jedna z vecí, ktoré by sme pre našu bezpečnosť mohli urobiť," vyslovil sa Brazílčan Massa.

Na schôdzke na Nürburgringu sa zúčastnia predstavitelia FIA a športoví riaditelia všetkých tímov F1. Podľa predsedu FIA Jeana Todta treba i napriek problémom do tej doby zachovať pokoj. "Bezpečnosť jazdcov je našou prioritou. Musíme to nechať zanalyzovať u expertov a potom sa nejako rozhodneme," povedal v rozhovore pre televíziu Canal+. Podobne sa vyjadril aj šéf motorsportu Pirelli Paul Hembrey. "K situácii pristupujeme s plnou vážnosťou a v súčasnosti vyšetrujeme všetky pneumatiky, aby sme odhalili príčinu problémov," uviedol v tlačovej správe.

Športový riaditeľ stajne McLaren Martin Whitmarsh už medzičasom navrhol riešenie - návrat k spoľahlivejším pneumatikám z minulého ročníka MS. "Ak ich majú v Pirelli dostatok, nepochybujem o tom, že by to bola najbezpečnejšia voľba," vyhlásil.
 

Vyberte región